OnePlus heeft op 16 mei zijn nieuwste smartphone gelanceerd.

De OnePlus 6 heeft een scherm van 6,3 inch, een glazen achterkant en een Qualcomm Snapdragon 845 die 10 procent minder energie verbruikt.

De prijs is zoals altijd laag voor wat je krijgt: 519 euro.

Als je de OnePlus 5 of 5T in je bezit hebt, vraag je je misschien af of het de moeite waard is om te upgraden. Het antwoord is waarschijnlijk ‘nee’.

De OnePlus 6 doet qua specificaties niet onder voor andere toptoestellen die dit jaar uit zijn gekomen en de camera is opnieuw verbeterd. Maar de OnePlus 5 en OnePlus 5T kunnen nog steeds prima mee – zelfs in vergelijking met de OnePlus 6.

Kijk maar mee:


De drie modellen zien er bijna identiek uit.

Foto: Van links naar rechts: de OnePlus 5, OnePlus 5T, OnePlus 6, OnePlus 6. Bron: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De OnePlus 5 en de OnePlus 5T hebben een metalen achterkant en lijken erg op elkaar.

De OnePlus 6 heeft een volledig glazen behuizing en is verkrijgbaar in twee zwarte uitvoeringen (Midnight Black en Mirror Black) en één witte versie (Silk White). Met name de matzwarte versie lijkt erg op de metalen afwerking van de twee eerdere toestellen.

Qua afmetingen zijn de drie modellen nagenoeg gelijk. De lengte en breedte verschilt slechts 1 à 2 millimeter. De OnePlus 5T en de OnePlus 6 zijn bovendien even dik.


Aan de voorkant is het enige grote verschil de dikte van de zwarte randen om het scherm.

Foto: Van links naar rechts: de OnePlus 5, OnePlus 5T, OnePlus 6, OnePlus 6. Bron: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Ja, de OnePlus 5 heeft behoorlijk grote randen om het scherm in vergelijking met de OnePlus 5T en OnePlus 6. Maar de vraag is of je 519 euro uit wilt geven voor kleinere bezels en een iets snellere processor.


De OnePlus 5 en OnePlus 5T hebben ook in 2018 nog prima prestaties.

Foto: De OnePlus 5T. Bron: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De OnePlus 5 en 5T hebben een Snapdragon 835-processor van Qualcomm onder de motorkap, waarmee bijna alle toptoestellen van 2017 zijn uitgerust. De OnePlus 6 is voorzien van de opvolger, de Snapdragon 845.

Op papier is de Snapdragon 845 sneller dan de 835, maar in de praktijk merk ik daar weinig van als ik de drie telefoons vergelijk.


Qua functies ontlopen de drie toestellen elkaar evenmin.

Foto: De onderkant van de OnePlus 5. Bron: Business Insider/Antonio Villas-Boas

De OnePlus 6 is geen enorme sprong vooruit qua functionaliteiten. Alle drie de telefoons hebben Dash Charge, de methode die OnePlus gebruikt om de toestellen snel op te laden.

Dubbele camera's zijn aanwezig op zowel de OnePlus 5 en 5T als de OnePlus 6, inclusief portretmodus. De OnePlus 5 is wat dat betreft misschien zelfs de betere keus, omdat de tweede lens 1,6 x optische zoom heeft. De tweede lens op de OnePlus 5T en OnePlus 6 wordt alleen gebruikt voor de portretmodus.

Op softwaregebied is bijna alles wat er op de OnePlus 6 zit ook te vinden op de OnePlus 5 en 5T.


De camera van de OnePlus 6 is weliswaar beter dan die van de OnePlus 5 en 5T, maar de verbetering is niet enorm.

OnePlus heeft de helderheid van de foto's iets naar beneden geschroefd op de OnePlus 6 om overbelichting te voorkomen. Het lichte gebouw op de foto heeft meer kleur en detail op de foto van de OnePlus 6 dan die van de OnePlus 5T.


De enige grote verandering is de inkeping boven aan het scherm van de OnePlus 6.

Foto: De OnePlus 6 (links) en de OnePlus 5T (rechts). Bron: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De OnePlus 6 heeft een notch, net als de iPhone X. En de extra displayruimte is eigenlijk best handig. Je kunt de notch behouden, zodat apps doorlopen in dat extra stukje scherm naast de inkeping. Of je zet het uit en laat permanent een zwarte balk zien. In die balk staan dan je notificaties en andere icoontjes, zodat er alsnog meer ruimte is voor apps, video's en foto's dan op de OnePlus 5 en 5T.

oneplus 5t vs oneplus 6

Of je nu besluit om jouw OnePlus 5 of 5T te behouden of om 519 euro neer te tellen voor de OnePlus 6, dat is aan jou. Voor de prijs is de OnePlus 6 in ieder geval een  uitstekende telefoon.

LEES OOK: De NES Classic Mini is vanaf 29 juni weer verkrijgbaar in Nederland – dit zijn de 30 games die je erop kunt spelen